NAH Trefpunt Best

Trefpunt NAH Best

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan ontstaan door een hersenbloeding of -infarct (CVA), een hersentumor, een ziekte (Multiple Sclerose of Parkinson), een infectie, langdurig zuurstoftekort of een vergiftiging (alcohol, drugs). Het kan ook het gevolg zijn van een trauma, zoals een ongeval of geweld. Er is niet één hersenletsel gelijk aan het andere; voor iedereen zijn de gevolgen verschillend.

Het belangrijkste kenmerk van NAH is ‘de breuk in de levenslijn’. Het leven is niet meer zoals vóór het hersenletsel. Naast zichtbare lichamelijke gevolgen, zoals verlamming en evenwichtsproblemen, zijn er ook veel onzichtbare gevolgen. Voorbeelden hiervan zijn: vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen, verhoogde prikkelgevoeligheid, verandering in karakter en gedrag, problemen met begrip en gebruik van taal (afasie), ontremming (op allerlei gebied) en seksuele problemen. Deze onzichtbare gevolgen zijn nog te weinig bekend, waardoor mensen met NAH vaak op onbegrip stuiten. NAH is een chronische aandoening. Je moet leren leven met de beperkingen, op een zodanige manier dat je je weer een volwaardig persoon voelt met een zinvol leven.

Hersenletsel heb je nooit alleen! Ook de omgeving moet leren omgaan met een veranderde persoon en een veranderd leven. In Trefpunt NAH ervaar je dat je niet de enige bent. Je kunt in een vertrouwde omgeving ervaringen delen met elkaar en tips uitwisselen.

Zoek een groep in onderstaande categorieën.

lichamelijke gezondheid
geestelijke gezondheid
verslaving herstel
overig cultuureigen