Lichamelijke Gezondheid

Omgaan met een lichamelijke ziekte of aandoening kan een uitdagende en emotionele reis zijn. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om je soms overweldigd of gefrustreerd te voelen. Een goede eerste stap is om informatie te verzamelen over de aandoening, zodat je beter begrijpt wat je kunt verwachten en welke behandelingen beschikbaar zijn.

Daarnaast is het essentieel om een ondersteunend netwerk op te bouwen. Praat met vrienden, familie of lotgenoten die begrijpen wat je doormaakt. Het delen van ervaringen en gevoelens kan enorm helpen.

Ervaringsverhaal

Wat verstaan we onder chronische pijn?

In deze zelfhulpgroep staat het thema chronische pijn centraal. Chronische pijn ontstaat nadat de oorzaak van de pijn al verdwenen is. De oorzaak kan liggen aan een beschadiging van binnenuit zoals bijvoorbeeld een ontsteking of het kan veroorzaakt worden door een trauma zoals een ongeluk of ongeval.

In de groep kunnen deelnemers hun ervaringen rondom chronische pijn met elkaar delen, elkaar steunen en elkaar helpen om hiermee om te gaan (d.m.v. tips, tricks en/of oefeningen). Door het deelnemen aan een zelfhulpgroep krijg je (h)erkenning en begrip van lotgenoten, wat in het dagelijks leven soms moeilijk is.

De groep komt bijeen in Eindhoven.

Klik hier voor de folder.

Post-COVID

De zelfhulpgroep Post-COVID is bedoeld voor mensen die na hun COVID (Corona) besmetting langdurige klachten hebben overgehouden, ook wel Long-COVID genoemd.

De zelfhulpgroep komt 1x per 3 weken samen in Eindhoven

Long-COVID

De zelfhulpgroep Long-COVID is bedoeld voor mensen die na hun COVID (Corona) besmetting langdurige klachten hebben overgehouden, ook wel Long-COVID genoemd.

De zelfhulpgroep Long-COVID komt eenmaal per maand samen in Geldrop.

Inloophuis De Cirkel, voor mensen met kanker, Helmond e.o.

Inloophuis De Cirkel is een ontmoetingsplaats waar mensen met kanker en hun naasten terecht kunnen voor ondersteuning. Met lotgenoten en/of vrijwilligers kan men praten over de vele vragen, ervaringen, angsten en emoties die kanker met zich meebrengt. Een gesprek bij een kop koffie, een ontmoeting met een lotgenoot, meedoen met een activiteit, luisteren naar een lezing of op zoek naar informatie.

Nieuwsgierig geworden naar de activiteiten van Inloophuis De Cirkel. Klik hier voor meer informatie.

Inloophuis De Eik, voor mensen met kanker en hun naasten in de regio Eindhoven

Het inloophuis heeft ten doel mensen met kanker en hun naasten en nabestaanden mogelijkheden te bieden zichzelf te zijn en vandaar uit hun weg te zoeken bij de aanpak van hun ziekteproces en de problemen die zich daarbij voordoen. Daarnaast wil de Eik als wegwijzer fungeren voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden en voor medewerkers in zorg en welzijn. Ook wil de Eik ondersteuning bieden bij de aanpak van eventuele problemen en de gevolgen daarvan die zich voordoen rondom het ziekteproces. Dat doet de Eik door het aanbieden van de mogelijkheid om contact te leggen met lotgenoten en met goed getrainde vrijwilligers.

Nieuwsgierig geworden naar de activiteiten van Inloophuis De Eik. Klik hier voor meer informatie.

MS-contactgroep Deurne

In de MS (Multiple Sclerose) zelfhulpgroep wordt besproken hoe te leven met deze chronische aandoening in de ruimste zin van het woord, zoals bijv. alle hulpmiddelen en hoe je daar aan kunt komen, sommige hebben daar helaas al ruime ervaring in op gedaan. Met andere woorden: deelnemers houden elkaar op de hoogte en geven tips. Ook vorderingen van de medische stand m.b.t. MS worden nauw in de gaten gehouden en besproken.
Er zijn informele bijeenkomsten waar bepaalde thema’s worden besproken en af en toe wordt een spreker uitgenodigd. Jaarlijks organiseren wordt een gezamenlijke barbecue gehouden.
Het werkgebied is Deurne en omstreken, maar iedereen die naar Deurne kan komen is welkom.

Download hier de folder.

Partners van MS patiënten

Deze MS (multiple sclerose) zelfhulpgroep is bedoeld voor partners van mensen met de diagnose MS. In deze zelfhulpgroep praat je over het effect van MS op jouw relatie en in jouw dagelijks leven. Je praat met lotgenoten die hetzelfde meemaken en leert omgaan met de MS van jouw partner.

De groep komt, op aanvraag, jaarlijks bij elkaar in Deurne.

Download hier de folder.

De beweeggroep

Deze zelfhulpgroep is een enthousiaste groep mensen met een hersenziekte, zoals de ziekte van Parkinson, NAH of MS.

Zij vinden het belangrijk, juíst vanwege hun aandoening, om actief te blijven en gezellig samen te sporten. Dit komt het dagelijks functioneren ten goede. Bij deze groep is iedereen welkom. Je hoeft niet heel erg sportief of in een goede conditie te zijn.

De badmintongroep

De badmintongroep bestaat uit enthousiaste mensen met een hersenziekte, zoals Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel of Multiple Sclerose en hun eventuele partner/mantelzorger. De groep vindt het belangrijk om actief te blijven en gezellig samen te sporten.

De groep komt wekelijks op zondagochtend bij elkaar om 1 uur samen te bewegen en daarna 30 minuten met elkaar in gesprek te gaan met koffie en thee. Als bewegen moeilijk is mag je ook alleen deelnemen aan het gesprek.

Daarnaast kunnen deelnemers ook 1x per maand deelnemen aan een yoga les (deze moet zelf betaald worden)

Download hier de folder.

Het doet veel verdriet om jouw geliefde te zien veranderen door zijn of haar dementie of ziekte van Parkinson. De relatie verandert ingrijpend, je bent niet meer gelijkwaardig. Dit is een proces van verlies en rouw. Soms gaat het heel langzaam, soms heel snel. Je moet afscheid nemen van het leven wat jullie samen hadden en hoe jullie samen waren.

Er zijn momenteel twee zelfhulpgroepen actief:

Mantelzorgers van mensen met dementie of Parkinson

Deze zelfhulpgroep is bedoeld voor iedereen die mantelzorgers is van iemand met dementie of Parkinson. Je praat met lotgenoten die hetzelfde meemaken en vindt steun en (h)erkenning bij elkaar.

De groep komt wekelijks samen in Best.

Download hier de folder.

Naasten van mensen met dementie

Het doet veel verdriet om jouw geliefde te zien veranderen door zijn of haar dementie. De relatie verandert ingrijpend, je bent niet meer gelijkwaardig. Dit is een proces van verlies en rouw. Soms gaat het heel langzaam, soms heel snel. Je moet afscheid nemen van het leven wat jullie samen hadden en hoe jullie samen waren.

Vaak zijn het onzekerheden die zwaar op mantelzorgers drukken.

Deze zelfhulpgroep is bedoeld voor iedereen die mantelzorger is van iemand met dementie. Je praat met lotgenoten die hetzelfde meemaken en vindt steun en (h)erkenning bij elkaar.

De groep komt wekelijks samen in Asten.

Download hier de folder.

Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) afd. Eindhoven e.o.

De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden behartigt (in de meest uitgebreide zin) belangen van slechthorenden, doofgewordenen, Menière- en Tinnituspatiënten. De vereniging biedt voorlichting over slechthorendheid aan goedhorenden, zowel aan individuen en groepen als binnen opleidingen. Daarnaast wordt begeleiding geboden aan slechthorenden bij het leren omgaan met hun handicap en wordt informatie/advies verstrekt over technische hulpmiddelen.

Er zijn groepen in Eindhoven en Helmond. Bij voldoende belangstelling kan er een oefengroep “spraak afzien” georganiseerd worden.

www.stichtinghoormij.nl

Rondom Ons

De zelfhulpgroep Rondom Ons is een groep bedoeld voor mensen die slechthorend zijn en graag ervaringen willen delen met lotgenoten.
De groep is in opstart en zal in september van start gaan in Veldhoven. Je mag je gerust alvast aanmelden!

Deelname is gratis.

Deelnemen aan onze groepen?

Neem dan contact op met het Zelfhulp Netwerk door:
– te bellen met 040-2118328
– te mailen naar info@zelfhulpnetwerk.nl
– het invullen van het contactformulier

Wij verzoeken je om de naam van de groep te vermelden zodat wij je gericht kunnen helpen.

De INFOKAART

Op de infokaart staan alle bestaande groepen vermeld en de plaats waar de bijeenkomsten worden gehouden.

Niet gevonden wat je zocht? Kijk ook eens bij: