Organisatie
Het Zelfhulp Netwerk zit zo in elkaar
Het Zelfhulp Netwerk is sinds 1990 uitgegroeid tot een professionele organisatie met een eigen doel en visie; zelfhulp bekend maken en zorgen dat de groepen kunnen draaien.
Team
De organisatie bestaat uit een team van betaalde medewerkers die te vinden zijn op het kantoor in Eindhoven. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor deelnemers en contactpersonen van de groepen, ook zijn zij het eerste aanspreekpunt wanneer je op zoek bent naar een zelfhulpgroep of er een wil starten. Op het kantoor zijn ook verschillende vrijwilligers actief die ondersteunen in de dagelijkse werkzaamheden.
Bestuur
Het team wordt ondersteund door een vrijwilligersbestuur wat bemensd wordt door professionals uit verschillende sectoren. Het bestuur is eindverantwoordelijk voor de organisatie en ondersteunt het team op organisatorisch vlak.
Bert Spooren – Voorzitter
Jos van Keulen – Penningmeester
Trudy van der Wielen – Secretaris
Niek Boselie – Personeelszaken
Raad van Zelfhulp
Er is ook een Raad van Zelfhulp actief. Dit is een groep vrijwilligers die vanuit hun ervaringen met zelfhulp het team ondersteunt op inhoudelijk vlak. Zij bewaken zogezegd ‘de ziel van zelfhulp’.
Vrijwilligers
Zoals hierboven is benoemd, zijn er vrijwilligers actief op kantoor. Ook het bestuur en de Raad bestaan uit vrijwilligers.
Alle contactpersonen die zelf een groep draaien doen dit op vrijwillige basis en op basis van wederkerigheid, zij krijgen dus geen vrijwilligersvergoeding. Daarnaast hebben we nog vrijwilligers die bij voorlichtingen hun ervaringsverhaal vertellen en die de training geven om een zelfhulp groep te kunnen starten. In totaal zijn er meer dan 200 vrijwilligers actief bij het Zelfhulp Netwerk.
Vertrouwenspersoon
Voor werknemers en vrijwilligers van onze organisatie is er een vertrouwenspersoon beschikbaar.
Een vertrouwenspersoon is de contactpersoon binnen een bedrijf als het gaat om ongewenst gedrag. Het is voor een werknemer of vrijwilliger prettig om met zijn problemen bij iemand terecht te kunnen zodat het opgelost wordt. Er zijn een aantal verschillende soorten ongewenst gedrag zoals geweld, ongewenste intimiteiten, pesterijen en discriminatie. Een vertrouwenspersoon probeert samen met de hulpvrager te zorgen voor een oplossing, zodat de psychosociale belasting weggenomen wordt.
Vertrouwenspersoon Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost Brabant:
Miek Manders
miekmanders@gmail.com